Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Το αποκριάτικο έθιμο της « χάψας» στα Γιάννενα

 

Η «χάψα» είναι αποκριάτικο έθιμο που συναντάται μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σύμφωνα με το έθιμο, η νοικοκυρά δένει μια κλωστή στο βεργί (τον πλάστη με τον οποίο ανοίγονται τα φύλλα της πίτας) και στην άκρη της κλωστής δένεται ένα καλοβρασμένο αυγό, σε άλλες περιοχές καθαρισμένο και σε άλλες με το τσόφλι. Η νοικοκυρά κουνάει το αυγό μπροστά από τα στόματα των μελών της οικογένειας με επιδεξιότητα, το ανεβοκατεβάζει για να δυσκολέψει όποιον συμμετέχει στην προσπάθεια να «χάψει» το αυγό. Οι συμμετέχοντες προσπαθούν να «χάψουν» το αυγό μόνο με το στόμα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια που είναι πίσω από την πλάτη τους. Όποιος το καταφέρει είναι ο τυχερός!

Το έθιμο αυτό το συναντάμε την Κυριακή της Τυρινής. Με το αυγό «σφραγίζεται» το στόμα για τη νηστεία της Σαρακοστής. Με το αυγό πάλι θα «ανοίξει» το στόμα, μετά την Ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το αποκριάτικο έθιμο της « χάψας» στα Γιάννενα

  Η «χάψα» είναι αποκριάτικο έθιμο που συναντάται μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σύμφω...